Özellikle ilk defa anne baba olanların bilmesi gereken önemli konulardan bir tanesi de bebeklerde atak haftası hesaplamasıdır diyebiliriz. Bebeklerde büyüme atakları ve bu atakların haftalık hesaplamaları, her ebeveynin öğrenip takip etmesi gereken kritik hususlardır. Bu yazıda, bebeklerde büyüme ataklarının tanımını, atak haftalarındaki değişiklikleri, atak haftalarının belirlenmesini, atak sürelerini ve bebek atak hesaplamasının nasıl yapılabileceğini açıklayacağız. Öncelikle, büyüme ataklarının ne olduğunu anlayarak başlayalım ve ardından diğer konuları detaylandıralım.
Bebek büyüme atağı nedir?
Bebeğimiz sağlıklı sıhhatli bir şekilde dünyaya geldikten sonra gün gün gelişimi artmakta ve her geçen gün büyümektedir. Bebeğimizin bu büyüme sürecinde bazı dönemlerde hem zihinsel hem de fiziksel büyüme ve gelişim oranları artış gösterir. İşte bebeklerin bu değişim ve gelişim haftalarının artış göstermesi durumuna bebeklerde büyüme atağı olarak adlandırılır.
Bebeklerdeki bu büyüme atakları, bebeğimizde ortaya çıkan; bebeklerin huy değiştirmeleri, huysuzlanmaları, hıçkırmaları veya anneye daha çok yakın kalmak istemeleri davranışlarından anlaşılabilir. Büyüme atağı geçiren bebeklerin daha çok ilgiye ihtiyaç duydukları bilinmelidir. Büyüme atağı haftalarında anne babaya daha çok iş düşeceği unutulmamalı ve günlük yaşam buna göre düzenlenmelidir. Gelin şimdi bu büyüme ataklarının haftalarına bir bakalım.
Bebek büyüme atak haftaları hangileridir?
Bebeğimiz sağlıklı sıhhatli doğduktan sonra sağlıklı bir bebeklik döneminde yaklaşık olarak iki yaşına gelinceye kadar toplam 10 büyüme atak haftası geçirmektedir. Bu haftalar ise şu şekildedir;
- 5. hafta büyüme atağı
- 8. hafta büyüme atağı
- 12. hafta büyüme atağı
- 19. hafta büyüme atağı
- 26. hafta büyüme atağı
- 37. hafta büyüme atağı
- 46. hafta büyüme atağı
- 55. hafta büyüme atağı
- 64. hafta büyüme atağı
- 75. hafta büyüme atağı
Bu haftalarda yaşanan değişiklikleri ve değişimleri yazımızın sonuna doğru daha detaylı olarak ele alacağız. Şimdi gelin bebek atak hesaplamasının nasıl yapıldığına bir bakalım.
Bebek atak haftası hesaplaması nasıl yapılır?
Bebek atak hesaplaması yapmak çok karmaşık görünse de aslında öyle değildir. Bebek atak haftası hesaplaması yapılırken bebeğin doğacağı 40. haftayı baz almamız gerekir. En basit şekliyle doğru hesaplama bebeğin doğacağı 40. hafta baz alınarak yapılan hesaplamadır.
Bebeğin doğum tarihi baz alındığında bebeğimiz kaç haftalık doğduysa 40. haftaya tamamlamak gerekir. Örneğin bebeğimizin 7 haftalık olduğunu ve 38 haftalık doğduğunu düşünürsek bebeğimizin atak haftası 5. hafta olmaktadır. Atak haftamızı da 7 haftalık değil 5 haftalık şeklinde hesaplamalıyız. Başka bir örnek verirsek bebeğimizin 14 haftalık olduğunu düşünelim ve hamileliğin 37. haftasında doğum yaptığımızı varsayalım. Bu durumda bebeğimiz 14-3=11 hafta şeklinde atak haftası olacaktır.
Atak Haftası Otomatik Hesaplama
Bebeğiniz kaç haftalık doğdu?
Örnek: 36 hafta
Bebeğiniz kaç haftalık?
Örnek: 34
Bebeğiniz bu bilgiler ışığında hangi büyüme atak haftasında?
1- Bebeğinizin doğduğu haftayı 40a tamamlıyoruz ve aradaki farkı alıyoruz.
2- Bebeğimiz 36 hafta olduğunu belirttik yani fark 4, bebeğimiz 40 haftalık doğduysa fark 0 olacaktı.
3- Şimdi 4 hafta bebeğimizin mevcut kaç haftalıksa o haftasından çıkarıyoruz. Bizim bebeğimiz burda 34 haftalık.
4- Böylece bebeğimizin atak takvimindeki yeri çıkıyor. 30. haftada bebeğimiz.
5- Sonra üstte eklediğimiz atak takvimine bakıp bebeğimizin kaçıncı atak haftasında olduğunu görüyoruz.
6- Atak takviminde 6. büyüme atağında olduğunu görüyoruz.
7- Sonrasında altta yer alan atak haftası bilgisini okuyoruz.
Bebek büyüme atakları ne kadar sürer?
Bebek büyüme atakları genelde bakıldığında iki gün ile 4 gün sürdüğü görülmüştür. Ancak her bebeğin büyüme ve gelişimi farklı olacağından bu sürelerin değişeceği bilinmelidir.
Bebek Atak Takvimi
Bebek atak takvimi bebeğin atak haftalarının hesaplandığı takvimdir. Bu takvimde yukarıda da yazdığımız gibi atak haftası hesaplamasından sonra hangi haftalarda bebeğin büyüme atağı gösterdiğini hesaplarız.
Bir örnek verecek olursak bebeğimizin normal doğum tarihinden itibaren 28. haftaya girdiğini varsayalım. Bebeğimiz hamileliğin 37. haftasında doğmuş olsun. Buna göre bebeğimizin atak haftası 40. haftaya tamamlanarak hesaplanacağından 28-3=25 olarak atak haftasına göre bebek takvimine bakılır. (Burdaki 3 bebeğin mevcut atak haftasıyla 40 hafta arasındaki farktan gelir) Bebeğimiz eğer tam 40. haftasına doğduysa her hangi bir ekleme çıkarmaya gerek kalmaz 28 haftalıksa atak haftası da 28 hafta şeklinde hesaplanır.
Bebek atak takvimi bize bebeğin büyüme atakları geçireceği haftaları gösterir. Aşağıya da bebeğin bu haftalarda geçireceği değişim ve gelişimleri açıkladık.
Bebek atak haftalarında ne tür değişimler olur?
Bebek atak haftası hesaplaması yaptıktan ve atak takvimine göre bebeğimizin atak haftasında olup olmadığını gördükten sonra geldi sıra bu haftalarda bebeğimizin göstereceği davranışları, değişimleri ve gelişimleri öğrenmeye. Gelin şimdi bu haftalara bir göz gezdirelim. Toplamda 10 atak dönemi olduğunu da hatırlatalım.
5. Hafta Bebek Büyüme Atağı
Bebeklerin duyuları hamileliğin son döneminde gelişmeye başlamaktadır. Doğumdan sonra da iç uyaranlardan çok dış uyaranlarla uyarıma uğrar. Bu uyaranlar ışık, elbise ve sesler gibi anne karnında alışık olmadığı uyaranlardır. Bu hafta oluşan büyüme atağında bebeğin uyuma süresi daha kısalır. Dikkati dışarıdaki uyaranlara yoğunlaşır. Bebek bütün bu uyaranları anlamlandırmaya çalışır.
8. Hafta Bebek Büyüme Atağı
Bu büyüme atağı haftasında bebeğimiz artık kendi vücuduyla arasındaki bağın farkına varmaya başlar. Ellerini, kollarını ve bacaklarını hareket ettirmeye çalışır sürekli. Anne babada zaten bu hareketliliğin farkına varır. Bebeğin elleri kolları ayakları bıcır bıcır hareketlidir. Bu büyüme haftası döneminde bebeğinizin küçük küçük sesler denemeleri yaptığını görürsünüz. Ayrıca huzursuzlukların ve ağlama nöbetlerinin arttığına şahit olabilirsiniz.
12. Hafta Bebek Büyüme Atağı
Bebeğiniz artık iyice büyümüş ve ele avuca gelmeye başlamıştır. Kendi dışındaki dünyada olup bitenlere ilgisi artar ve seslere tepki göstermeye başlar. Yaptığı hareketlerle duyduğu seslere ve size yanıt vermeye çalışır. Bu hareketlenme gaz sancılarını da azaltacağı bilinmelidir.
19. Hafta Bebek Büyüme Atağı
Bu büyüme atağı döneminde bebeklerde yeme problemleri görülebilir. Çok fazla emmek istemesine rağmen iştah azalmalarına şahit olursunuz. Bu dönemde öğeleri eliyle sıkıca kavrama, farklı sesler çıkarma ve ismiyle hitap ettiğinizde yanıt vermeye çalışması davranışlarını görebilirsiniz. Bu dönem sonunda bebeğinizin daha çok büyüme gösterdiğini görebilirsiniz.
26. Hafta Bebek Büyüme Atağı
Bu haftada bebeğiniz işittiği kelimeleri tekrar etmeye çalışır. Destek almadan oturmaya çalışır. Anneye bağlılığı artar ve annesini göremediğinde daha çok ağlar. Dikkat radarına giren nesneleri elini uzatarak almaya istemeye çalışır.
37. Hafta Bebek Büyüme Atağı
Bu büyüme haftası atağında bebeğiniz çevresinde gördüğü nesneleri kategorilere ayırır. Çevresindeki elmanın bir meyve, oynadığı bir topun ise oyuncak olduğunu ayırt eder. Yavaş yavaş duygularını yönetebilmeyi öğrenir. Duyu organlarını daha çok kullanmaya başlar ve nesnelerle olan ilişki süresi uzar. Örneğin bir kaşıkla daha uzun süre oynar.
46. Hafta Bebek Büyüme Atağı
Bu haftada bebeğiniz artık yavaş yavaş emekleme, oturma aşamasından yürüme aşamasına geçtiğine tanıklık edersiniz. Kendi kendine bir şeylere tutunarak ayağa kalkma, adım atmaya çalışma denemeleri yapar. İnce motor becerileri bu sayede daha da gelişmeye başlar.
55. Hafta Bebek Büyüme Atağı
Bebeğimiz artık yavaş yavaş bebekliğinin sonlarına gelmeye başlar ve bir çok şeyi kendi başına yapabilmeye başlar. Özellikle bu dönem öğrenme sürecinin çok hızlı olduğu bir denemdir. Sizlerin komutlarına daha belirgin davranışlar sergilemeye başlar. Bu dönemde bebeğinizin hayal gücünün de daha fazla gelişme göstermeye başladığını görürsünüz.
64. Hafta Bebek Büyüme Atağı
Bu haftada artık bebeğiniz tüm kontrolleri eline almaya başlar diyebiliriz. Size istediklerini yaptırmaya başlar ve rutin davranışları bebeğinizin değişir. Sizin yaptığınız aktivitelere katılma isteğinin arttığını gözlemleyebilirsiniz.
75. Hafta Bebek Büyüme Atağı
Bebeğinizin son atak haftasında artık soyut kavramları bebeğiniz anlamaya ve anlamlandırmaya başlar. Diğer kişilerle olan ilişkilerinin farkına varın ve sen ben kavramı bebeğinizde oluşmaya başlar. Olayları yorumlayarak bilinçli tepkiler göstermeye başlar.
Değerli ziyaretçimiz bu yazımızda sizlere bebek büyüme atak haftası hesaplaması yapmanın yanı sıra bebek büyüme atağıyla ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Unutulmaması gereken tüm bu haftalarda bebeğinizin daha çok ilgiye ihtiyaç olacağını bilmelisiniz. Bebeğinizin bebeklik döneminin sevgi ve ilgiyle geçirmesi onun çocukluk ve ergenlik dönemine de yansıyacaktır. Bu nedenle yoğun rutin yaşam döngüsünde sakın ola ki bebeğinizi ilgisiz ve sevgisiz bırakmayın.